marți, 4 august 2009

Adevar sau minciuna?

Am vaga impresie ca oamenii mint in orice secunda cand vorbesc, sau gandesc, in afara de momentele in care dorm, sau fac alte lucruri care nu folosesc foarte mult din creier. Cine oare ne face sa mintim?
Ceilalti oameni care convietuiesc cu noi.
Cand porti un dialog cu o persoana, din bunul simt nu-i spui de fiecare data adevarul, pentru ca vrei sa te feresti de o eventuala contradictie (cearta), neintelegere. Cand comunici cu o persoana apropiata nu-i spui tot ce ai in minte, iti alegi bine cuvintele, si nu le zici pe cele care ar periclita relatia cu cel de langa tine. Rareori cand mai spui adevarul, acesta nu este perceput ca un adevar total nici de tine insuti, pentru ca numai conteaza cuvantul tau dupa ce ai mintit atata timp. Aceasta este o regula pentru ca exceptiile confirma regula.
Exceptiile sunt oamenii care spun adevarul, fara sa se gandeasca ca pot pune intr-o situatie mai neplacuta persoana cu care vorbesc, dar acesti oameni sunt mai apreciati decat restul, pentru ca iti poti da seama mai repede daca mint sau nu. Cu toate ca trebuie sa cunosti psihologia umana pentru a-ti da seama de aceste lucruri (trebuie sa fii atent la gesturile, mimica, ochii). Glumele, ironia, sarcasmul sunt forme de minciuna adevarata, ceea ce spui este o minciuna dar ascund cu o subtilitate mai mica sau mai mare un adevar profund.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu