luni, 19 octombrie 2009

Puterea pumnului si puterea banului


In 2003, Gigi Becali a venit la Steaua pe post de investitor. Nu mi-a placut cum a venit, mi s-a parut ca modul in care s-a insinuat la club a fost macar marsav, dar nu aveam cum sa schimb lucrurile atunci si am zis ca pana la urma cat rau poate sa faca un om cu bani clubului? Si adevarul e ca nu cred ca ar fi putut sa-i faca nici un rau daca nu ar fi fost bagat in seama atat de mult. Dar din nefericire, atunci cand nivelul de trai intr-o tara nu este foarte ridicat, pentru a controla masele trebuie sa le oferi minumul de subzistenta si foarte mult spectacol. Paine si circ, cum zicea satiristul roman Juvenal. Responsabili pentru paine sunt guvernantii, si desi nu-si fac treaba foarte bine, si-o fac. Cat de cat, nu se moare de foame in Romania (nu zic ca se traieste bine, dar asta e alta problema). De circ tot guvernantii sunt responsabili, dar nu pot sa ofere spectacole singuri, ci se folosesc de presa.
Ha ha… Gigi Becali nu stie sa se exprime. Ha ha… Gigi Becali se crede filozof. Ha ha… Gigi Becali si-a lovit masina de sute de mii de dolari. Ha ha… acelasi Gigi isi indreapta tabla de la masina de sute de mii de dolari cu ranga. Senzational! Hai sa-i bagam microfonul in gura lui Gigi Becali sa vedem ce aberatii mai scoate din el!
Gigi Becali nu este un om inteligent. Dupa parerea mea, are mentalitatea unui pusti teribilist de 12-14 ani, dar cu experienta unu om de 40. Unul din marile defecte ale lui este ca e foarte increzut. Si presa i-a dat nas. Asa ca dupa ce si-a cumparat echipa de fotbal si-a cumparat si partid (pe care ulterior l-a “pus la conservare”, de parca partidele politice ar fi un fel de bulion, pe care il pui la sticla toamna si apoi il folosesti la mancaruri iarna). Si presa i-a dat si mai mult timp de antena (ca acum nu mai era doar patron de echipa de fotbal, ci si politician). Si Gigi a devenit si mai increzut, si pentru ca are in jurul lui o multime de curlingai YES-meni, nici nu are vreo sansa sa se trezeasca la realitate. Pentru ca nu vede realitatea, Gigi se crede mare cunoscator in fotbal, asa ca schimba antrenori mai des decat isi schimba chilotii. Faptul ca schimba antrenori n-are nici o insemnatate. Problema e ca Gigi nu e diplomat, si nu stie sa cheme antrenorul pe care vrea sa-l schimbe si sa-i zica “ba, nu mai vreau sa colaboram, hai sa ne intelegem si sa rupem contractul”. Nu. Se duce la presa care ii canta in struna, si incepe sa zica vrute si nevrute, adevarate sau nu despre antrenori. Si asta ii face pe antrenori sa plece, si pe jucatori sa nu mai joace cum stiu ei. Pentru ca si pe ei ii balacareste de fiecare data cand prind o zi mai proasta, si atunci incep sa joace cu frica, si nu mai prind zile bune in veci.
Nu are rost sa bat saua ca sa priceapa iapa, parerea mea e ca Gigi nu se pricepe la fotbal. Sunt de parere ca nu are educatia necesara sa faca afaceri bune, dar are talent sa miroasa de unde se pot scoate banii, si are darul sa te fure pe fata si tu sa fii fericit ca ai facut o afacere buna.
Daca Gigi ar fi fost singurul element negativ de la Steaua, nimeni n-ar fi observat. Dar pe langa Gigi si pe langa presa care vinde senzationalul, mai exista un element negativ care cumulat strica totul: Galeria Stelei.Am ajuns sa vad cum galeria a degenerat. Oamenii din galerie nu au fost niciodata foarte educati. N-am vazut nici un om cu un master in galerie, si nu cred ca am vazut nici oameni cu facultatea terminata. Mai acum vreo 10-15 ani, in galeria echipei Steaua erau in general oameni de 30-40 ani, de regula muncitori, care veneau la meci pentru spectacol, pentru adrenalina, pentru o bere si pentru un pumn de seminte.
Cu timpul, in galerie au ajuns copiii oamenilor astia, care, nefiind supraveghati in timpul lor liber (si au avut foarte mult timp liber, pentru ca… cine sa-i trimita la scoala? parintii erau la munca, unii avand si cate doua slujbe, ca sa faca fata vietii din ce in ce mai grele), s-au inhaitat in gasti de cartier. Care gasti de cartier nu stiu altceva decat sa vada care gasca e mai tare, care il bate pe care, ce film cu Bruce Lee sau cu Van Damme a mai iesit, sau ce gagica buna trece strada nefluierata. Inutil de adaugat ca obiceiul de la scara blocului i-a urmat si pe stadion. Pe ei, pe ei, pe ei pe mama lor! Oh, Doamne, ce masa de manevra perfecta!
Oamenii astia, care acum vin pe stadioane si “sustin” echipele din postura de galerie nu sunt mai breji decat Gigi. La fel de manipulabili de aceeasi presa. Si cand Gigi a ales (prost, dupa parerea mea) pentru postul de antrenor pe doua foste glorii ale Stelei, pe Hagi si pe Lacatus, si apoi i-a balacarit, Galeria s-a simtit ofensata. Acum sa nu ma intelegeti gresit. Sunt de parere ca atat Hagi cat si Lacatus au fost niste jucatori de fotbal extraordinari. In ceea ce priveste antrenoratul insa, atat Hagi cat si mai ales Lacatus mai au foarte foarte multe de invatat. Nu am fost foarte fericit cand ei au fost numiti antrenori la Steaua, si nici nu am fost de acord cu modul in care au fost facuti sa plece, dar am fost de acord cu plecarea lor. Galeria insa, n-a inteles ca e spre binele echipei (si implicit spre gadilarea ego-ului ei, al galeriei) ca Steaua sa aiba un antrenor bun. N-a putut sa vada mai departe de insulta adresata fostilor antrenori. Si au luat insulta foarte personal. De asteptat de altfel, la fel cum de asteptat era si reactia lor, caci e in ton cu “m-ai injurat de mama, trebuie sa-ti tai gatul. Sau macar sa te injur mai tare”.
De unde a inceput si “m..e Becali”, “pleaca din Ghencea zdreanto”, si asa mai departe. Nu sunt genul care sa se bage in lupte care nu-i apartin. Dar asa, de pe margine, la o bere si un pumn de seminte, imi dau si eu cu parerea. Nu sunt de acord cu “pleaca din Ghencea”, si nici cu “m..e”. Nu sunt de acord nu pentru ca as crede ca Becali e solutia pentru Steaua, ci pentru ca nu vad momentan un inlocuitor. Gigi a zis ca vinde echipa cui i-o da banii pe care i-a investit pana acum, dar cumparatorii nu s-au inghesuit. In conditiile in care galeria nu are bani sa cumpere si sa intretina echipa (pentru ca in momentul de fata echipele de fotbal din Romania nu sunt afaceri profitabile financiar. Aduc o gramada de expunere in mass-media, dar nu isi scot cheltuielile), nu sunt de acord cu tentativa lor de expulzare a lui Gigi. E ca si cand si-ar taia singuri craca de sub picioare.
Acestea fiind zise (si imi cer scuze pentru introducerea asta lunga), nu inteleg, nu pot sa inteleg de ce aceeasi presa care il foloseste pe Gigi Becali ca sursa de senzational acum razvrateste Galeria, si scrie (vezi articolul lui Ianitoaia din Gazeta Sporturilor) cum ca nici un antrenor n-ar mai trebui sa accepte sa lucreze in Ghencea, ca sa-i dea o lectie lui Gigi. Intaratarea puterii pumnului (a galeriei carevasazica) impotriva puterii banului (recte a lui Gigi) nu foloseste nimanui. Exista pericolul ca Galeria sa scape de sub control (controlul presei zic), si chiar sa navaleasca in repetate randuri pe stadion. Si lucrurile astea nu vor fi usor de musamalizat, ceea ce inseamna ca presa internationala va afla de ele, si va scrie iar, urat, de Romania. Ne facem un deserviciu gratuit.
Pe Gigi nu pot sa-l invinuiesc prea mult: a facut o investitie, si se straduie sa isi scoata banii cum stie el mai bine. Ca nu stie e alta poveste, dar nu poate fi invinuit ca joaca prost. Joaca prost pe banii lui. De la Galerie nu am ce sa cer, prea multa minte n-are. Dar de la presa am mai multe pretentii. Stradania de a obtine senzational din absolut orice, si instigarea la violenta o sa ne faca numai rau.
Si apoi… dar ce comentez eu? Mai bine stau asa aici unde sunt si uit ca m-am nascut in Romania
Pacat. Mare pacat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu