marți, 9 martie 2010

Ziua celor 44 de pahare sau sacrificiul pentru traditie


Exista un moment, sau o zi, in viata fiecarui barbat in care trebuie sa faca ceea ce-i corect: sa nu fie egoist, sa se gandesca la poporul caruia ii apartine si la prietenii sai. Aceasta zi este 9 martie.

Dupa atatea zile in care se aduc omagii fiintei supreme, femeia, iata ca a venit si randul barbatilor. 9 martie e Ziua Mucenicilor, Ziua celor 44 de pahare de vin pe care e musai ca un barbat sa le bea.

Nu de alta, dar asa cere traditia. Paharele de vin sunt inchinate in cinstea celor 40 de Mucenici Martiri ce s-au sacrificat acum 2000 de ani pentru credinta crestina.

Romanul, de felul sau mai generos, a mai adaugat 4 la numarul initial. Traditia mai spune ca in aceasta zi, femeia trebuie sa faca mucenici, iar barbatul sa afume casa, pentru ca anul in curs sa le aduca prosperitate si sanatate. Si daca tot veni vorba de de fum... de ce nu s-ar afuma si ei? Ca doar, deh! Daca asupra casei are astfel de efecte, asupra barbatului de ce nu ar avea?

Femeia in aceasta zi nu prea are ce sa comenteze. In fond, barbatul nu face decat sa respecte traditia, aducandu-si aportul la perpetuarea valorilor ce dau autenticitate poporului roman. Si mai mult de atat, vinul rosu in credinta crestin-ortodoxa e considerat a fi sacru. E sangele Domnului, nu? Iata, doamnelor, ca barbatii nu gresesc deloc, ba din contra! Pana la urma totul se rezuma la marimea paharului, nu?

Exista o explicatie!
Pentru fiecare pahar dat pe gat, exista o explicatie. Fiecare?se bucura de?o semnificatie aparte. Astfel, primul pahar e doar pentru a degusta vinul. Al doilea pahar vine din necesitatea de a te acomoda cu buchetul licorii. Al treilea, al patrulea si al cincilea sunt pentru a nu-ti dezamagi amicii cu care ai iesit la bauta. Trebuie sa ii sustii in initiativa lor. Ca doar prietenul la nevoie se cunoaste, nu?

Pe la al saselea pahar incepi sa uiti ca afara e frig, iti dai seama ca esti imbracat prea gros, mai dai jos o bluza. Incepi sa uiti de probleme, sa te dezinhibi, sa razi, sa faci bancuri deocheate. Dar, te gandesti ca e un drum lung de parcurs pana la 44, asa ca te hotarasti s-o iei mai usor. Aici intervine momentul de panica. Efectul licorii fermecate?incepe sa treaca. Iti aduci aminte de datorii, de probleme, de salariul pe care-l primesti abia peste 27 de zile. Asa ca... te pui pe treaba. Desigur, din solidaritate. Doar nu vrei sa le strici cheful celorlalti, nu?

Si uite-asa ajungi la al 13-lea. Vai! Asta-i numar cu ghinion, nu te poti opri la 13, si-l dai repede pe gat pe cel de-al 14-lea. Si tot asa... chelnerita incepe sa ti se para draguta, atmosfera e din ce in ce mai placuta. Cand te opresti? Pai, cu putin noroc o sa-ti dai seama ca functia locomotorie nu mai raspunde stimulilor si?te hotarasti sa chemi un taxi.

Daca ai fost baiat destept, nu ai venit la crasma cu masina. Si daca totusi ai facut-o, nu-i nimic, o iei maine din parcarea in care ai lasat-o. Partea buna e ca tu vei ajunge acasa prea "obosit" ca sa mai bagi in seama tipetele femeii care-ti vrea numai binele si adormi instantaneu. Cand te trezesti, acasa ori la spital, bea putina zeama de varza... asta-i leac din batrani!?Bineinteles, totul tine de traditie...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu